View Full Version : 1st class dummy requires help with upgrading RAM

16-12-2007, 09:25 PM
Hi all
I am Asha a mature uni student from Lincolnshire.
subject studied : design.
my problem is that i need to upgrade the RAM on my desktop pc, but all i know is that i have a 512 ddr and would like to upgrade it to a 2gb ddr2 can this be done?

16-12-2007, 09:32 PM
Hello Asha

Welcome to Free PC Help

Have a look here and let Crucial do a scan on your system.
This will tell you what you need although you don't have to buy it from crucial.


16-12-2007, 11:17 PM
hi wolf
just want to say thanks for info but now i know whats in my system what on earth do i do with it?

Maximum Memory Capacity: 4096 MB
Currently Installed Memory: 512 MB
Available Memory Slots: 3
Number of Banks: 4
Dual Channel Support: N.A.
CPU Manufacturer: GenuineIntel
CPU Family: Intel(R) Celeron(R) CPU 3.06GHz Model 4, Stepping 9
CPU Speed: 3063 MHz

does this mean that i can take this RAM out and install a 2gb RAM in?
aaaargh help!!!!

17-12-2007, 08:50 AM
Have a look at this scan I did on mine Asha.

Do you see where it says series specifications at the bottom left hand corner?
Whatever yours says then that is what you will need.

For example I could go out tomorrow and get 2 x 1GB stcks of DDR PC2700 and it would be fine.


Bigger picture here (http://i192.photobucket.com/albums/z144/Wolfeymoles-Pics/FPCH%20files/crucial.png)

17-12-2007, 04:11 PM
Hi Wolf
Thanks for further update, i understand from this that because i have 512 RAM i can only build up RAM evenly... i hope that is so. Now all i need to buy is a further 3 x 512 RAM to get 2gb. OMG i really hope i'm getting this right.
Have a wonderful xmas and new year if i dont talk any time soon its cuss i am being admitted to the nutty farm over stress with computerr specs.

17-12-2007, 04:17 PM
You have it in a nutshell asha.

That is what you need to do to get to 2GB.

Likewise on the Christmas thing and please tell your friends about Free PC Help.

17-12-2007, 04:23 PM
hey Wolf
Thaks for saving me from the nut house. I will pass on msg on how great u guys are with your advice cu in the new year or... when i can't figure out how to install the RAM .

17-12-2007, 04:28 PM
Turn the pc OFF obviously.
Locate the long ram slots like in the pic link below, yours may be a different colour.
Make sure the ram sticks are in the same colour slot.


Gently pull the edge grips to one side, insert the ram and push down until the grips click back into place.