PDA

View Full Version : Memory Upgrade Problems



robinsx200
11-11-2009, 09:28 PM
Hi there,

Thanks for reading my query. I am trying to upgrade a little girls computer so she can play games and go on the internet with it. It's an older eMachine and was running only 256mb DDR memory on it with a vacant slot.

Details on original memory

Samsung
Korea H 0335
PC2100U 25331-2
M368L3223ETN-C80
256MB DDR PC2100 CL2.5

Ideal for a quick cheap upgrade I thought.

Details on 2 new memory modules

Samsung
Korea
PC2100R 25330-2
M83L6420DTS-C80
512MB DDR PC2100 CL2.5

However upon start up I get lots of beeping and no boot up from either or both new memory. If I reinsrall the original normal service is resumed. I bought the memory from a reputable dealer of ebay and have also contacted him, but is there a simple fix?

Hope you can help me

Robin

Jelly Bean
11-11-2009, 10:09 PM
Hello and welcome.

Possibly incompatible RAM or the RAM is corrupt.


Run this scanner on the machine and it will tell you what is compatible and how much can be added and how much each slot can hold.

RAM Memory Upgrade: Dell, Mac, Apple, HP, Compaq. USB drives, flash cards, SSD at Crucial.com (http://www.crucial.com/)

The possible issue is you say older machine.The machine may only be able to support machine sticks of RAM.As in 2 x 256 MB of same speed etc.

The scanner will tell you.

robinsx200
11-11-2009, 10:40 PM
Many thanks for your prompt reply, I'll give it a go :)

Jelly Bean
11-11-2009, 10:45 PM
That is excellent,let me know the results.

Tootech
12-11-2009, 12:59 AM
M83L6420DTS-C80

Can't find the spec of that anywhere - do you have any more info about it, or an ebay link to it?

Also, what model emachines do you have?

robinsx200
12-11-2009, 01:08 AM
The ebay link is item number 350275960749

I've got to say mind, that I am totally astounded at how friendly and helpful this forum is!

I'm a long time user of forums for many other interests and this is without doubt the best I have ever encountered!

Thanks again

Scanner results to follow soon... :)

Tootech
14-11-2009, 08:17 PM
Your memory is ECC memory - generally used for servers, but not for desktop machines.

If you can, send it back and get it replaced with non ECC memory, that will work just fine.

If you can't get it replaced, you will need to buy non ECC to fit in your PC.

robinsx200
25-12-2009, 11:30 PM
Your memory is ECC memory - generally used for servers, but not for desktop machines.

If you can, send it back and get it replaced with non ECC memory, that will work just fine.

If you can't get it replaced, you will need to buy non ECC to fit in your PC.

Thanks again for all your help. Computer is now working great! I'll say again this is the best and most freindly forum that I have ever used! If there was anyway of rating it I would do so very highly! :) Merry Christmas!!!!!!

Jelly Bean
25-12-2009, 11:59 PM
What did the scanner say?

You could fit 2 x 256 ?

Did it say you could fit 2 512 mb?