• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.
  • Welcome to Free PC Help, a free PC Help forum to get help with your computer problems.

    Free PC Help is a community that offers free computer help and support for all users, all ages, worldwide.

    In order to start asking questions or contribute on someone else's post you will first need to register. Don't worry - it's quick and easy and once you have registered you will have instant access to the entire forum.

    If you do decide to join the forums you will not have the option to send Private Messages [ PMs ] or add a Signature until you have made 5 posts or more. This is an attempt to try to stop Spammers using the PM system or adding links to their Signature.

CD/DVD Drive Reading issue......

michpage02

FPCH Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
9
Location
Brighton
#1
Hi, i'm new here please help.

I'm quite a newbie and I'm having serious issues with reading from both CD and CD/DVD drives on my desktop (Sony - CD/DVD RW, and LG - CD rw/ DVD rom drives'). I have had the same drives for a couple of years now and I've had no issues with either drive untill now.

I'm a photographer, and using image files is the issue. I can't open any image into photoshop from CD/DVD, without getting banding or pixilation, or copy from CD/DVD without getting the same thing. And also when trying to copy I get to a certain point in the transfer, and I get a Stop error/bluescreen. Isn't that usually related to driver issues?
I've looked at disc's that I've allready transfered before with no problem, and I still get the same issue.
To me it seems like there is a connection fault, and the system is having trouble seeing info from the drives, but I don't know.

I have updated things like my CPU/Heatsync/Fan and GPU etc, as you do! This was no problem and my system was running fine, CD/DVD drives included.
I'm a bit of a gamer, so I wanted to boost my destop performance, so I got a PPU (BFG-physx 128bit) which I thought would be easy to install, HELL NO! I can't get the PC to Boot when I connect the thing. I was told on the Ageia forum to allow a whole molex supply for the card, so I reconifg the arrangment of molex in my sys, which meant changing the molex on the CD/DVD drives. Now since I did that, I've had the issues.

Is there a certain order the molex should be in etc? Would it be like the order in which the hardware boots?
Sorry if I've confused anyone, or theres too much info here, but thought it would be best, so you know the history of what i've done (badly probably) to give you a heads up.

Hope you can help
Mike
 

Seth

FPCH Long Term Member
Joined
Dec 17, 2007
Messages
2,268
Location
Canada
Operating System
Windows Vista - Home Premium
#2
Welcome to FPCH Mike.

Either you have insufficient power, or the video card/driver is defective.

Try viewing video and pictures with the power disconnected to the optical drives. If it looks good, the card is fine and you'll need to address an insufficient or weakened power supply.

You can play around with the dedicated power connectors, but even if that fixes the problem, I wouldn't recommend running your system that way, as the power supply is going to be at "full throttle".
 

michpage02

FPCH Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
9
Location
Brighton
#4
My PSU is 550 W. My card runs Video saved on my HDD just fine, with no problem, and the weird thing is that DVD's work in both optical drives as well, it just seems to be image files that they can't read. They are quite big files and are on DVD RW Disc's. I'm sure its not the molex any more, possibly a driver problem.

I still have the PPU issue though, I can't get that to work at all.
 

Seth

FPCH Long Term Member
Joined
Dec 17, 2007
Messages
2,268
Location
Canada
Operating System
Windows Vista - Home Premium
#5
Is the new video card installed right now? If so, go to their website and update the driver.

Does the problem exist without the new video card?
 

michpage02

FPCH Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
9
Location
Brighton
#6
Well its been installed for a while, but I have no other way of seeing anything without it, I have no on board graphics. But i update the drivers I will do, cheers.
 

michpage02

FPCH Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
9
Location
Brighton
#7
ok have I the most current drivers for video card, but just want to check one thing. Should I have the manufactures (XpertVision), or NVidia drivers? Ihave installed the current Nvidia. Tryed the manufactures but install told me that my current drivers were more up todate. Which would be recomended?

Also Games are working just fine, and installing. GRAW is almost perfect, if only I had the PPU working.

Would a CD/DVD drive cleaner be a possibility? Maybe the lens is dirty.