• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.
  • Welcome to Free PC Help, a free PC Help forum to get help with your computer problems.

    Free PC Help is a community that offers free computer help and support for all users, all ages, worldwide.

    In order to start asking questions or contribute on someone else's post you will first need to register. Don't worry - it's quick and easy and once you have registered you will have instant access to the entire forum.

    If you do decide to join the forums you will not have the option to send Private Messages [ PMs ] or add a Signature until you have made 5 posts or more. This is an attempt to try to stop Spammers using the PM system or adding links to their Signature.

eMachines 820 Motherboard or PSU failure

ash89

FPCH Member
Joined
Apr 13, 2007
Messages
5
#1
ok a few days ago my computer for some reason (think it was after a reboot) had the power light flashing and the HDD light flashing. I turned off the copmuter and back on and all seemed fine except the ethernet port didnt work, so i tried to shut down and the computer would shut down but not power off ... the PSU fan was still running and the HDD light was on. so i turned the computer off at the mains.

Today i turned the computer on (at the mains) and herd a quiet sort of crack noise, and my computer would not power up, the PSU just powered up but the computer was still off, then i could smell what i think was a buring sort of smell so i am assuming i may have burnt out my PSU.

What do you guys think has gone on here?

Im thinking i need a new mobo and psu, any idea's?

-------------
My comp is a eMachines 820
mobo - Trigem alaska3 (stock)
PSU - Bestec ATX-250-12E (Stock)
the rest of the computer is stock apart from a Creative soundblaster live soundcard and a Pinoeer DVD+/-RW drive in place of the stock CDRW.
-------------

If any of you have had a problem like this then please get in touch as i duno weather buying a new PSU will solve the problem or if i will need a new mobo aswell!
 

ash89

FPCH Member
Joined
Apr 13, 2007
Messages
5
#3
any PSU's that people recoment for a budget?

the current PSU is a Bestec ATX-250-12E Rev F2 250W 20-Pin ATX PSU

i have herd different things about PSU's as some people have said eMachines computers dont work with generic PSU's however i dont really understand what this means, eg if i brought a new 400w PSU would this cause any problems with my eMachines Mobo?
 

Jelly

FPCH Member
Joined
Mar 28, 2007
Messages
26
#4
as long as you get an atx psu you should be ok. E machines are generic pcs so i see no problem in replace the psu
 

varispeed

FPCH Member
Joined
Apr 15, 2007
Messages
17
Location
Aberdeen
PC Experience
Very Experienced
Operating System
Windows XP - Professional
#5
If your machine still doesn't come to life after a PSU replacement, then it's probably taken out the mainboard also. Emachines are notorious for this problem. So much so it prompted one of our suppliers to jokingly ask "Are these socket 478 boards for Emachines repairs by chance?"
 

ash89

FPCH Member
Joined
Apr 13, 2007
Messages
5
#6
haha, if i brought a new PSU (one is on order should arrive later today lol as its 00.48 at the moment lol). If there is a problem with the mainboard then will this damage the new PSU if i install it and power up the PC?
 

ash89

FPCH Member
Joined
Apr 13, 2007
Messages
5
#7
Just thought i would give you an update...

I have replaced the PSU however when i turn the PC on the hdd light just lights up. and when i turn the PSU off the blue ring of light comes on for a few seconds on the power button. I am guessing this means i need a new motherboard lol

the PSU i brought is a Enermax Liberty 400w Modular PSU.