• Welcome to Free PC Help, a free PC Help forum to get help with your computer problems.

    Free PC Help is a community that offers free computer help and support for all users, all ages, worldwide.

    In order to start asking questions or contribute on someone else's post you will first need to register. Don't worry - it's quick and easy and once you have registered you will have instant access to the entire forum.

    If you do decide to join the forums you will not have the option to send Private Messages [ PMs ] or add a Signature until you have made 5 posts or more. This is an attempt to try to stop Spammers using the PM system or adding links to their Signature.

Google, again!

bj43cj47

Free PC Help Contributor
Joined
Sep 27, 2012
Location
West Yorkshire,
Hello all. For the past couple of weeks I seem to have upset Mr Google. I'm with Sky internet & at times have lost the internet connection, last week it lasted most of a morning.

I get the message, page not responding, or, no internet, or similar wording, but then this came up, "Google has unexpectedly disconnected"

What on earth is going on? Any suggestions gratefully accepted.

BeeJay
 

KenB

Administrator
Joined
Oct 19, 2008
Location
Wirral UK
PC Experience
Very Experienced
Hi BeeJay,

When you get "Page Not responding" etc do you still have an Internet connection?
Bottom right of screen - if you are seeing the icon I have indicated you are getting a connection.
1598787134653.png

Try unplugging the router and re-boot.

=============
Bottom left of screen
Type in the search box - devmgmt.msc - then hit Enter
Click the > next to Network Adapters
Are there and yellow exclamation marks or red Xs ?
 

bj43cj47

Free PC Help Contributor
Joined
Sep 27, 2012
Location
West Yorkshire,
Hi Ken,
Sometimes yes, sometimes weak. When I went to read this reply from my emails, I got page unobtainable. I was about to take a screen shot to show you when I got the page back up, when the forum site reappeared!!!

I've tried rebooting, but it makes no difference. This time I opened the hidden icons to reveal the internet bars, which were at a maximum, & my router was indicating full strength.
Not sure about the above. ie, Bottom left of screen etc?
 

Starbuck

Admin & Security Team
Joined
Feb 19, 2010
Location
Midlands, UK
PC Experience
Very Experienced
Hi bj,

Just a quick question... I assume you are connecting by WiFi, have you tried connecting with an ethernet cable.
Sometimes my laptop disconnects for some unknown reason, if I then plug in an ethernet cable, all's well.
 

Rustys

Joined
Aug 28, 2017
Location
Here since I am not there
PC Experience
Very Experienced
What we needed a screen shot of was of the Icon showing the the WiFi near the clock. all this shows us is the list of available connections.

Are you staying connected to the network and just not getting out to the internet?

There are several reason why you may be disconnecting and will also depend on
Distance from signal
Interference form other WiFi transmitters (try changing the transmitting channel)
Interference from household appliances
2.4 Ghz or 5 Ghz
WiFi device needs to be rebooted to clear the cache
The WiFi device is giving out
More that one system using the same IP address on the network (usually caused by having systems setup with static IP address)
Some time on my Gateway (modem + Router) I have to delete them and then have them reconnect usually every few years.
 

KenB

Administrator
Joined
Oct 19, 2008
Location
Wirral UK
PC Experience
Very Experienced
In addition to the above -

Do you have another device to try to see if this drops out too ?

Please don't ignore any of the above - anything you don't understand just ask :)
 

bj43cj47

Free PC Help Contributor
Joined
Sep 27, 2012
Location
West Yorkshire,
@ Starbuck, I'd need an awfully long ethernet cable.
@ What the screenshot is showing, is the number of bars on my internet connection as being 4, other times it can be 3 or even less. During this short time on the forum, the internet has failed 4 times. The distance from the router to my laptop is app. 5mtrs.
I have an Amazon Fire4 that my Son got for the TV which he installed last week. But this problem has been ongoing for some weeks now. I'm not too au fait with technology when it gets too technical. I still don't get Ken's

Bottom left of screen
Type in the search box - devmgmt.msc - then hit Enter
Click the > next to Network Adapters
Are there and yellow exclamation marks or red Xs ?
 

KenB

Administrator
Joined
Oct 19, 2008
Location
Wirral UK
PC Experience
Very Experienced
The distance from the router to my laptop is app. 5mtrs.
I'd need an awfully long ethernet cable.
I don't understand.
If you have a laptop then surely you can stand/sit close to the router and connect with a cable?
This will eliminate any WiFi problems.
This, obviously, isn't a permanent proposal.

I still don't get Ken's
click here
 
Last edited:

bj43cj47

Free PC Help Contributor
Joined
Sep 27, 2012
Location
West Yorkshire,
Thanks for your help. I've bookmarked this info for my Son to explain & do the necessary when he next visits, so a response might not be immediate. I've opened the links & am now completely flummoxed. As for the ethernet cable, yes I could go down that route (pun intended) short term, but totally impractical long term. Also I'm paying SKY for the internet, so a stronger router surely could be the answer, especially if an ethernet cable as suggested would cure it? I will respond with my progress, but it may not be imminent.
 

Monami

New member
Joined
Sep 3, 2020
Location
US
PC Experience
Some Experience
Is this only happening with google, or also with other internet appliances?
 

bj43cj47

Free PC Help Contributor
Joined
Sep 27, 2012
Location
West Yorkshire,
No.1 Son not put appearance in yet. Since opening this thread, I haven't had a problem?? But when I do, it's when googling er! Google.
 
Top Bottom