• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.
  • Welcome to Free PC Help, a free PC Help forum to get help with your computer problems.

    Free PC Help is a community that offers free computer help and support for all users, all ages, worldwide.

    In order to start asking questions or contribute on someone else's post you will first need to register. Don't worry - it's quick and easy and once you have registered you will have instant access to the entire forum.

    If you do decide to join the forums you will not have the option to send Private Messages [ PMs ] or add a Signature until you have made 5 posts or more. This is an attempt to try to stop Spammers using the PM system or adding links to their Signature.

slow unsecure internet network

raj_head

FPCH Member
Joined
Oct 7, 2006
Messages
59
PC Experience
Beginner
Operating System
Windows Vista - Home Premium
#1
I have recently subscibed to telewest 4meg broadband and bought a belkin G+ 802.11g wireless router in order for me an my flatmates to have wireless internet. I was thinking that this router was fast enough for us to recieve a pretty fast internet connection. I have setup the router on my flatmates PC and am reciveing the network on my laptop. However the connection is extremely slow, no where near as fast as i thought 4meg broadband was. It seems slower than the 512k broadband i was using before. I have also installed blueyonder internet that was provided by telewest thinking that was why i wasnt recieving the full 4meg broadband. Im not sure why this is so slow. Could anyone help me?
Another problem is securing the wireless network. I cant find any program or find access to the network/router settings in order to try and put a password on the network.
The OS is wondows XP. Any help would be appreciated.
 

Jamey

FPCH Member
Joined
Jan 21, 2006
Messages
333
Location
Telford, UK
#2
I recommend you plug the modem directly into the desktop computer and test out the broadband speed. Try downloading a large file, see if the speed is correct. If that is okay, it is the wireless network that the router is providing: it either isn't strong enough (giving clients a weak signal), the clients are too far away, the walls are too thick or there is too much interference.

To set up an encrypted connection, you must go into the configuration pages of the router, accessible by a web browser. The IP address of your router will be something like 192.168.0.254. Look in the manual to find out.
 

raj_head

FPCH Member
Joined
Oct 7, 2006
Messages
59
PC Experience
Beginner
Operating System
Windows Vista - Home Premium
#3
Thanks for the help, manged to secure the network. Its not running at the proper speed even though i have excellent signal but i think this is due to the router speed, the lack of memory on my computer and generally bad service from telewest.

Another problem that has come up is that i am continuously getting disconnected from the network. There is no loss of signal yet every 5mins im disconnected and reconnected on the next preffered network. This is driving me absoluley insane and i cant figure out why its happening. Is a nightmare trying to download or stream music/videos as the connection keeps getting lost.
Any ideas on this problem would be most helpful.
 

Jamey

FPCH Member
Joined
Jan 21, 2006
Messages
333
Location
Telford, UK
#4
Find the area where you can select preferred networking, in the relevant Control Panel applet. Make sure you remove all networks in the list except your own; you want to make it connect exclusively to yours. Apart from that, there is either a problem with your machine, your signal or router. Test with another machine if possible.