• This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn more.
  • Welcome to Free PC Help, a free PC Help forum to get help with your computer problems.

    Free PC Help is a community that offers free computer help and support for all users, all ages, worldwide.

    In order to start asking questions or contribute on someone else's post you will first need to register. Don't worry - it's quick and easy and once you have registered you will have instant access to the entire forum.

    If you do decide to join the forums you will not have the option to send Private Messages [ PMs ] or add a Signature until you have made 5 posts or more. This is an attempt to try to stop Spammers using the PM system or adding links to their Signature.

Wireless and storing WEP key

Joined
Jan 23, 2008
Messages
8
Location
Tyne & Wear
#1
Hi

Basically I have been pitting off installing wireless for a long time and I no why .. anyway finally took the plunge and was sent a echolite HG520s router from Talk talk ... used the connect & go cd and then discovered my PC was not wireless enabled so had to go and buy a USB adaptor .. got this installed blah blah and working fine connected and working fine BUT .. when the pc is shut down and switched back on I have to keep entering the WEP key which is 26 characters long .. if i cliick on connect to wireless it states windows can not configure this ??? so i have to click on wireless LAN card clieck connect and put in WEEP key .. i thought you didnt have to sign in all the time .. this is a nightmare .. how do I get it that it auto connects or the system has the key stored to save all the hassle .. my head is battered and I may go back to wired connection through modem if I cant figure this out

any help appreciated

Alison
 
Joined
Jan 23, 2008
Messages
8
Location
Tyne & Wear
#4
done that and it still asking for password but this time its the one i entered at step five .. when I click on available networks it says windows can not configure if you have enabled another programme to manage this wireless connection use that software if you want windows to configure this connection start the wireless zero (WZC) see article 871122 microsoft website .. serioulsy this is getting stressful .. can i change the settings in the website you gave me ?
 
Joined
Jan 23, 2008
Messages
8
Location
Tyne & Wear
#6
I did yes .. connection was lost for a while stating accessing network .. Iall I want is a easy life lol .. before when wired all i did was click on speedtouch and away we went or IE .. now i have to mess around which again makes it complicated for the kids when they are on there log on I would prefer the password to be known as little as [possible by persons
 

RandyL

Administrator
Joined
Jan 22, 2003
Messages
4,878
Location
USA, Nebraska
PC Experience
Very Experienced
#8
Keep looking here turbo. The network people should be on later today. I don't have wireless or XP (I use vista now) so it's not my area. I'm sure they can help with this one.

RandyL
 

AdvancedSetup

FPCH Long Term Member
Joined
Jan 9, 2008
Messages
819
Location
34° 12' 35" N, 118° 29' 21" W
#9
Hi Alison,

What make and model of the USB adapter did you purchase?

You should be able to allow Windows to manage the connection and then under the profile for your connection name it should save it once you've actually connected successfully connected and gotten an IP from the router and can get to a website to confirm the connectivity is working. If it does not or can not get an IP and browse the Internet then it will not save it and then you would have to re-enter the key each time.

Try letting Windows manage the connection and then see if you can get on and save it.
 
Joined
Jan 23, 2008
Messages
8
Location
Tyne & Wear
#10
its a peak ll 802.11 b/g 54 mbps wirellass lan usb adaptor

how do I get windows to manage the connection .. when i start up pc the routine I have to follow is click on the icon for the usb lan card and click connect I then put the key in which I madeearlier from someone elses advise today .. WPA2 summit haha .. then it auto connects but when I check to see available networs windown cannot configure yet other times it shows me talk talk and the first day it had another network for me to select which i am ***uming was next doors ..

If i buy a lap top is it going to be this much bother to get online ???????

thanks guys
 

Tony D

Free PC Help Long Term Member
Joined
Dec 30, 2007
Messages
704
Location
Malvern, PA (USA)
PC Experience
Some Experience
Operating System
OSX
#11
If you click on the Windows Wireless Utility as you probably did in post #1, there will be a note saying something to the effect "If you want Windows to manage this connection, click on the Advance button'. The button will be to the left of the window. Let Windows manage the wireless connection. I've seen several computers where Windows handles the wireless connection better than the software that comes with the adapter.